Andelboligforeningens Matosa's historie

 

 

 

Denne historie er lavet ud fra mundtlige udsagn, så hjælp med rettelser, tilføjelser og billeder.

 

 

 

Tagensbo blev bygget i årene 1935 til 1938 af Murermester Kolmorten som udlejnings ejendomme, 11 i alt og han var selv bygherre på dem alle. En af ejendommene (vores) blev fra start døbt Matosa, og er omtalt sammen med de andre ejendomme i lejerbladet fra 1953. Det var dyrt at bygge så der skulle spares på materialer, derfor blev reliefferne over opgangene kun lavet i cement og ikke i bronce eller i marmor som oprindelig var meningen. Da man i hele første del af 1900 talte om at det skulle være barnets Århundrede, blev det børn der kom til at præge indgangs partierne i Tagensbo. Kunstneren mener jeg er Anker Hoffman. Det var dengang meget svært at få udlejet, så folk fik lov til at flytte ind i 3 mdr. gratis. Senere måtte Bygherren sælge ejendommene har hver sit matr. Nr. Matosa fik 1153.

Vores ejendom hedder Matosa fordi bygherren havde 2 døtre som hed Marie og Tove Sandgren som han har opkaldt vores ejendom efter.

 

Tagenbo havde dengang eget lejerblad

 

 

 

 

 

 

 

Bygherren af Tagensbo som Matosa er en del af, havde efter sigende ret svært ved at udleje lejligheder efter byggeriet i efterkrigsårene, kvalitetsbyggeri og priser hang også dengang sammen, han kørte gerne selv mulige lejere rundt i sin egen bil for at se de ledige lejligheder og efter sigende fik mulige beboere lov til at flytte gratis ind i en periode for at prøve, hvordan det var at bo i Tagensbo.

 

Andelsboligforeningen Matosa blev stiftet tilbage i 1964. Det var Karmal Næs og HP Jensen der var de drivende kræfter bag købet af huset på andelsbasis af den tidligere ejer.

 

Brev til beboerne

 

H.P. Jensen

           Karmal Næs

 

Købssummen var dengang omkring 1,2 mio.kr og blev delt ud på 58 andele som de fleste lejligheder accepterede at købe, (det kostede dengang ca 60 kr. om måneden i ca.10 år for en 2 værelses lejlighed, hvilket var mange penge dengang). Senere er alle lejligheder solgt på andelsbasis ved fraflytning. Der er dog stadig 2 lejligheder som fortsat er på lejebasis og udlejes til Bispebjerg hospital.

 

Budget for køb af Matosa som andelsforening

 

 

 

 

Mere >> Formænd for bestyrelsen igennem tiden :